מתי אסור לעקוף?
תקנה 47(ד) ותקנה 47(ה) לתקנות התעבורה
- כאשר הדרך אינה פנויה במרחק מספיק להשלמת העקיפה והמשך הנסיעה ללא סיכון והפרעה.
- כאשר הראות לקויה או ששדה הראיה מוגבל.
- לפני ואחרי מפגש מסילת ברזל.
- בקרבת מעבר חצייה.
- בתוך צומת (או כאשר העקיפה לא תושלם עד לכניסה לצומת). חריג: האיסור איננו חל אם בכביש קיימים שני נתיבים או יותר בכיוון הנסיעה או שהנעקף הינו רכב דו גלגלי, בעל חיים או רכב הנגרר על ידי בהמה.
- תוך חציית קו הפרדה רצוף.
הכלל הקובע כי ניתן לעקוף רכב אך ורק מצד שמאל, ואילו העקיפה מימין אסורה – אינו מוחלט. הפרמטרים דלעיל מצביעים על מקרים בהם העקיפות הינם מסוכנות
מתי מותר לעקוף מימין?
תקנה 47(ב)
- כאשר נהג הרכב הנעקף נמצא בנתיב לפניה שמאלה או מאותת על כוונתו לפנות שמאלה.
- במהלך פניה שמאלה לכביש חד סטרי או לכביש עם שני נתיבים או יותר בכל כיוון נסיעה, עד אשר נהג הרכב האחר השלים את פנייתו אל הנתיב השמאלי.
- כאשר נהג הרכב נוסע בנתיב המיועד לתחבורה ציבורית (נת”צ).
- כאשר נהג הרכב נוסע בנתיב המיועד לפניה ימינה בלבד.
תקנה 47(ג) קובעת כי בכביש חד סטרי, שבו שני נתיבים או יותר בכיוון הנסיעה, כשהרכבים נעים בטורים בכל נתיב בשל צפיפות התנועה – לא יראו כעקיפה את תנועת הרכבים הנוסעים באחד הנתיבים במהירות גבוהה מזו של הנוסעים בנתיב האחר, כל עוד אין בכך הפרעה או סיכון לתנועה.
מה צריך לעשות נהג הרכב הנעקף?
תקנה 48
- להסיט את רכבו, עד כמה שניתן, לשפת הכביש ולא להגביר את מהירות הנסיעה.
- כאשר הרכב הנעקף מוביל מטען חורג, על הנהג להאט ובמידת הצורך אף לרדת לשוליים ולעצור.
- כאשר מהירות הנסיעה של הרכב הנעקף נמוכה ומעכבת את התנועה (בשל המטען המובל או בשל שיפוע הכביש), על הנהג לנסוע בשול הימני אם הוא מיוצב באספלט על מנת לאפשר עקיפתו.
ענישה
אחת העקיפות המסוכנות הנתפסות כחמורות ביותר היא עקיפה בדרך שאינה פנויה במרחק מספיק להשלמת העקיפה והמשך הנסיעה ללא סיכון והפרעה [תקנה 47(ד)]. עבירה זו מחייבת פסילת רשיון הנהיגה ל- 3 חודשים לפחות, וכמו כן ניתן להטיל בגינה פסילה מנהלית. בגין עקיפה מסוכנת תוך חציית קו הפרדה רצוף גם כן ניתן להטיל פסילה מנהלית.
ישנן מספר הגנות אשר יכולות לעמוד לזכות הנהג. עורך הדין יבחן, בין היתר, את המרחק בין הרכב העוקף לבין השוטר; את רוחב הכביש והשול; את שדה הראיה; את אופן עריכת הדו”ח ועוד.